Ongekruist dubbelzien

Artikel 2 van 6

Een wielrenner zag ongekruist dubbel. Welke afwijking past hierbij?

Beantwoording van de vraag: 'Een wielrenner zag ongekruist dubbel. Welke afwijking past hierbij'?  Inclusief uitleg van de werking en verlamming (parese / paralyse) van de musculus rectus medialis, musculus rectus lateralis,  en musculus obliquus superior, derde hersenzenuw (nervus oculomotorius), vierde hersenzenuw (nervus trochlearis) en zesde hersenzenuw (nervus abducens). Ook wordt monoculair en  binoculair dubbelzien besproken met de koppeling aan gekruiste en ongekruiste dubbelbeelden. Deze veelgevraagde alternatieven worden benoemd en aangewezen met de relevante items op een zelf getekende illustratie. Maakt onderdeel uit van de playlist 'Oculaire anatomie en fysiologie', 'Neuro-anatomie en fysiologie' en  Neuro-oftalmologie'.

Voor welke studierichtingen zijn deze vragen geschikt?
Geneeskunde, fysiotherapie, verpleegkunde, optiek, technisch oogheelkundig assistent (TOA), optometrie en orthoptie.

Deze video van Neuroloog Vincent van Odekerken helpt bij de beeldvorming van dit lastig driedimensionaal voor te stellen onderwerp: https://www.youtube.com/watch?v=lfwwHSKbl7o&t=1s

Waarom is het maken van examenvragen nuttig?
1. Elke geïnvesteerde minuut rendeert
2. Het activeert (mechanisch hoofdstukken doorlezen kan, maar rendeert minder)
3. Geeft de kernzaken aan (lastig te vinden in lappen tekst)
4. Prent beter in (met name als je een vraag mist)
5. Geeft een hoog rendement (meteen aan de slag met het examen zelf; aantal studie-uren of doorgewerkte bladzijdes bepalen de uitslag van het examen niet)

© 2017 - 2024 Uitgeverij Luiten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel